Siirry sisältöön
  • Julkaistu
    2.4.2017 
  • Viety eteenpäin
    3.5.2017 
  • Vastaus annettu
    21.12.2017 

Ympäristöystävällisempää ruokaa

2.4.2017 klo 21.06 @joku_urpo

Koska kasvisruoat ja salaatit ovat terveellisyyden lisäksi myös yksiä parhaimmista tavoista säästää luontoa, niiden osuutta ruokaloiden ruoasta pitäisi suurentaa ja/tai lihan osuutta pienentää. Lisäksi niiden laatuun pitäisi panostaa enemmän, jotta koululaisia voisi rohkaista valitsemaan kasvisruokia useammin ja ettei kasvissyöjiä tarvitsisi rangaista huonolla valikoimalla. Tämä voisi toteutua esimerkiksi kasvisruokapäiviä ja -lajeja lisäämällä ja pääruoan kanssa syötävia salaatteja parantelemalla.

Voisi myös miettiä, voisiko markettien ylijäämäruokaa laittaa jotenkin käyttöön roskiin heittämisen sijaan. Olen esimerkiksi kuullut muutamista pay-what-you-want-kahviloista, jotka saavat ruokatarvikkeensa lahjoituksina ruokakaupoilta (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2598755/The-cafe-food-really-rubbish-Restaurant-uses-waste-food-create-meals-opens-doors-customers-pay-want-dinner.html).


Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

  • Viety eteenpäin 3.5.2017
    Idea on viety eteenpäin Opetushallitukselle.
  • VASTAUS 21.12.2017
    Hei,

    On hienoa, että ideoit ympäristöystävällisempää kouluruokaa. Kunnissa kouluruokalistoja kehitetään yleensä saadun palautteen perusteella. Kouluruokailu järjestetään perusopetuslain (21.8.1998/628), perusopetusasetuksen (20.11.1998/852) ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (Opetushallitus 2014) edellyttämällä tavalla. Käytännössä ruokalistojen suunnitellun tukena käytetään kouluruokailusuositusta (Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus ja THL, 2017). Tätä kansallista ravitsemussuositusta suurin osa opetuksen järjestäjistä käyttää toiminnan laadun ja hyvän ruoan varmistamiseksi. Suosituksessa annetaan ohjeita myös kasvisten käytön lisäämiseen ja kasvisruokailuun.

    Tavallisina koulupäivinä tarjotaan lounas, joka on yleensä lämmin ateria. Ravitsemuksellisesta näkökulmasta täysipainoisuus tarkoittaa energiamäärältään riittävää, ravintoainetiheää ja ravitsemussuositusten mukaisesti koostettua ateriaa. Täysipainoinen kouluateria on siis kokonaisuus, joka sisältää päivittäin lämpimän pääruoan, pääruokalajista riippuen myös sen energialisäkkeen (peruna, ohra, viljasekoite, täysjyväpasta tai täysjyväriisi), kasvislisäkkeen, kasviöljypohjaisen salaatinkastikkeen tai öljyn, ruokajuoman (maito/maitojuoma, piimä), leivän ja margariinin. Vilja on etenkin kasvisruokavaliossa tärkeä proteiinin lähde ja siksi leipä on tärkeä osa ateriaa. Kasvislisäkkeet ja salaatit sijoitetaan lounaslinjaston alkupäähän, jotta ne muistetaan valita osaksi ateriaa. Esillä oleva malliateria tai lautasmalli vahvistaa annoksen koostamista siten, että kasviksia annostellaan riittävässä suhteessa aterian muihin osiin.

    Ruokalistoja ja ruokalajeja sekä aterianosia vaihdellaan ja uudistetaan, jotta oppilaat pääsevät tutustumaan uusiin raaka-aineisiin ja ruokalajeihin ja että ruoka myös maistuu. Kun ruoka maistuu ja ohjaus on onnistunutta, ylijäämäruokaa ei pitäisi jäädä. Suomalaisia ja omalle alueelle tyypillisiä, sesongin mukaisia ruokalajeja kunnioitetaan ja tarjotaan kouluruokailussa. Samalla huomioidaan muuttuva maailma ja muutokset ruokailutottumuksissa. Kasvispainotteiset ateriat ovat yhä suositumpia ja siksi niitä on tarjolla koulujen ruokalistoilla. Jotta suositeltava energia- ja ravintoainepitoisuus täyttyy esimerkiksi keitto- tai puuroaterialla, tarjotaan pääruoan rinnalla aterian ravintosisältöä täydentäviä lisäkkeitä. Kouluruokailusuosituksessa annetaan esimerkkejä sopivista lisäkkeistä ja nämä soveltuvat hyvin myös kasvispainotteisiin ruokavalioihin. Tällaisia ovat mm. raejuusto, jogurtti- ja rahkatahnat tai - kastikkeet, marjasmoothiet, kananmuna, kananmuna-margariinilevitteet, kalasta itse tehdyt levitteet, hummus (kikherne-seesamitahna) ja muut kasvis-, papu- ja siementahnat, marinoidut pavut ja linssit.

    Ehdotuksesi kasvisruokiin ja salaatteihin liittyen on ajankohtainen. Tarjolla olisi kouluruokailusuosituksenkin mukaisesti hyvä olla päivittäin kaksi pääruokavaihtoehtoa. Toinen vaihtoehdoista voisi olla kasvisruoka, jolloin aterian riittävä proteiinisisältö varmistetaan palkokasveilla, muilla kasviproteiinin lähteillä, maitovalmisteilla tai kananmunalla. Suositusta laatiessamme halusimme muistuttaa, että kasvisruokavaihtoehtojen tarjoaminen edistää kasvisruokien syömistä myös niillä oppilailla, jotka eivät ole niihin vielä tottuneet. Vaihtoehtojen tarjoamisen tiedetään myös lisäävän oppilaiden osallistumista kouluruokailuun. Vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto totuttaa ruokailijoita kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä, kuten toteat. Kasvisruokavaihtoehto auttaa toteuttamaan myös punaisen lihan käyttömäärää.

    Osaavalla ruokalistasuunnittelulla uudistetaan ruokapalvelua tämän päivän erilaistuneita ruokamieltymyksiä vastaaviksi ja kestävän kehityksen arvojen toteutumiseksi. Kasvisruokaa syövät yhä useammat ja ympäristökestävyyden kannalta kasvispainotteinen ruokavalio on eettinen valinta, jota on syytä kunnioittaa. Yhdistämällä monipuolisesti eri kasvikunnan tuotteita pääruokien rinnalle, voidaan saavuttaa kokonaisuus, joka vastaa proteiinikoostumukseltaankin yleisiä ravitsemussuosituksia.


    Ystävällisesti
    Marjaana Manninen
    opetusneuvos
    Opetushallitus

Kommentit (2)

  • Kasvisruoat on haitallisempaa luonnolle kuin liharuoat. Niitä varten joutuu hakkaamaan sellaisia määriä puita alas maanviljelystä ym. johtuen että lopputulos on luonnon kannalta surkea. Joten en kannata.

    Kannatan kuitenkin ehdotuksesti toista osaa siitä että ylijäämäruoat pitäisi hyödyntää. Vanhuksille ja muille köyhille pitäisi antaa mahdollisuus saada sitä.
  • Karjakasvatus on paljon isompi ympäristöongelma. Ne eläimet syövät viljelyksiä paljon enemmän ja jos me söisimme ne alkuperäiset kasvit niin niitä tarvittaisiin vähemmän jolloin luontoa säästyisi...

Kommentoi

Kirjoita idea