• Julkaistu
  27.5.2015 
 • Viety eteenpäin
  4.12.2015 
 • Vastaus annettu
  20.1.2016 

Kouluruoka paremmaksi

27.5.2015 klo 13.25
 • 1.2.2018 klo 12.02 @yllapito moderoi sisältöä: Kommentointi tälle idealle on suljettu 1.2.2018, koska idean perään alkoi ilmestyä asiaan kuulumattomia tervehdyksen omaisia kommentteja. Terveisin Nuortenideat.fi:n ylläpito.

Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

 • Viety eteenpäin 4.12.2015
  Idea viety eteenpäin opetushallitukselle yhdessä "Parempaa ruokaa peruskouluihin"-idean kanssa (https://www.nuortenideat.fi/fi/ideat/80/)
 • VASTAUS 20.1.2016
  Oppilaiden huoli on ymmärrettävää, jos ei ole tietoa ruoasta, sen alkuperästä, terveellisyydestä, koostumuksesta, tms. kuluttajavalintoja ohjaavasta asiasta.

  Kouluruoan valmistusta ohjaavat erityiset kouluruokailusuositukset ja myös monet ruoan laatua mallintavat säädökset, kuten omavalvonta- ja hankintaohjeet. Käytettävät raaka-aineet käydään läpi tarkasti. Kukaan ei halua lähtökohtaisesti valmistaa ” huonoa ruokaa”. Moitteet kouluruoan heikosta laadusta koskettavat erityisesti niukoin resurssein työtään tekeviä ruokapalveluammattilaisia.

  Keskeistä ruoan ja ruokailutilanteen kehittämisessä on yhteistyö, johon liittyy kohtaaminen, vuorovaikutus, osallisuus ja asiallinen viestintä. Kouluruoan ja ruokailutilanteen laadun kehittämistä varten on kehitetty moniammatillisessa yhteistyössä kansallinen Kouluruokadiplomi. Se on koululle myönnettävä tunnustus laadukkaasti ja valtakunnallisten tavoitteiden mukaan toteutetusta kouluruokailusta. Diplomi on osoitus siitä, että koulussa syödään hyvin ja edistetään kouluruokailulle suunnattujen terveys-, tapa- ja ruokakasvatustavoitteiden toteutumista. Asiakastyytyväisyyskyselyssä tuli esille yhteistyön tärkeä merkitys ja sen vaikutus mm. kouluruoan ja kouluruokailun arvostamiseen sekä kouluruokailuun liittyvän tietämyksen ja kouluyhteisön me-hengen lisääntymiseen.

  Asenteisiin, toimintatapoihin ja muutoksiin on käytännössä parasta vaikuttaa paikallisesti koululla. Sivustollanne käydyn kouluruoka paremmaksi -keskustelun perusteella ehdottaisin, että ko. koulussa/kouluissa käytäisiin keittiön/ruokapalvelun ja opettajien sekä oppilaiden/oppilaskunnan kanssa yhteinen keskustelu kouluruoasta ja ruokailutilanteesta. Keskustelun aiheiksi olisi hyvä nostaa ainakin: mitkä asiat vaikuttavat ruokalistojen ja siten ateriakokonaisuuksien suunnitteluun, millaisista raaka-aineista ruoka valmistetaan, mitä tarkoittaa ruoan terveellisyys ja täysipainoisuus käytännössä? Hyvä olisi käydä myös keskustelua kouluruokailun merkityksestä ja tehtävästä osana koulutyötä sekä oman kouluruokailun kehittämistarpeista ja tavoitteista, joiden saavuttamiseksi voidaan yhdessä toimia.

  Korostan sitä, että kouluruokailu suunnitellaan ja toteutetaan oppilaita ja oppimista varten. Ruokapalvelut keräävät yleensä myös asiakaspalautetta, joka vaikuttaa tarjolla olevaan ruokaan. Ruokalistoilta karsitaan pois sellaisia ruokia, jotka ovat saattaneet olla hyvinkin suosittuja, mutta eivät uusille oppilasikäluokille maistu. Ts. ruokalistoja pyritään muuttamaan palautteiden perusteella siten, että ruoka myös maistuu. Jokainen hyvin syöty kouluateria on ruokapalvelun kunnia-asia.

  Marjaana Manninen
  Opetusneuvos
  Opetushallitus
  029 533 1142
  marjaana.manninen@oph.fi
  www.oph.fi www.edu.fi

Kommentit (13)

Kommentointi on päättynyt.
 • Kouluruoka on suomalaisissa peruskouluissa ja lukioissakin keskimäärin ala-arvoista. Nuori sen huomaa siirtyessään korkeampiin opinahjoihin kuten yliopistoon tai AMK:hon tai sitten mihin tahansa työmaaruokalaan -- Normaalit työssäkäyvät monesti valittavat esimerkiksi jos kampelan kanssa ei saakaan sitruunaa mausteeksi. Samalla lapset syö kelvotonta teurasjätettä. Aikuiset saisi hävetä tässä.
 • Profiilikuvan paikka Nakki Makkara
  kouluruoka todellakin paremmaksi!!!!!!
 • Profiilikuvan paikka makkaranakki
  moi nakkimakara
 • kouluruoka on just hyvää
 • Profiilikuvan paikka hermannijonnemaissi667666
  ; D moi
 • Kumpi on tärkeämpää se että kouluruoka on pahaa ja terveellistä (ja näin näennäisesti tarjotaan hyvää ruokaa), jota kukaan ei syö vai että se on hyvää ja ei niin terveellistä?
 • Mielestäni kouluruoka on mautonta ja sitä saa ottaa useasti ottaa liian vähän. Ruokaa voisi maustaa enemmän ja sitä pitäisi tehdä enemmän, sillä useasti ainakin minulle jää nälkä ruokailun jälkeen. Koulussamme on mielestäni todella monipuolisesti salaattia, mikä on hyvä asia. Itsessään ruokavaihtoehdot ovat hyviä, mutta ruoka jää yleensä mauttomaksi. Ymmärän kyllä, ettei ruokaa pidä maustaa liikaa, sillä kaikki eivät pidä mausteisesta ruoasta. Jopa pienellä suolan tai pippurin lisäämisellä saataisiin makua, sillä aina ei jaksa lisätä itse mausteita ruokaan ja yleensä kaikki mausteet ovat käytössä. En myöskään ymmärrä, että miksi ruokamääriä rajoitetaan, mutta silti sitä on todella paljon tarjolla seuraavana päivänä? kasvavat nuoret eivät täyty kuudesta lihapullasta. Ruokaa pitäisi saada ottaa enemmän, jotta oppilailla olisi mahat täynnä ja hyvä olla.
 • Kouluruuan tarkoitus on pitää pirteänä ja jaksaa koulussa. Ei se maku ole ensisijalla. Suomelta menisi rahaa paljon enemmän rahaa jos ensisijaisesti ostettaisiin sitä laadukkainta ruokaa. Jos ei tykkää kouluruuasta voihan sitä ostaa ihan omat ruuat. Luulis ihmisten olevan tyytyväisiä kun saa ilmasen lounaan.
  12.11.2015 12.15
 • Profiilikuvan paikka Supermies69
  Kouluruoka on pahaa
 • Profiilikuvan paikka MiesSuper96
  Totta
 • Profiilikuvan paikka MiesSuper96
  Moi tomas
 • Helou frends
 • Idea on kirjoitettu vuonna 2015 ja siihen on tullut vastaus tammikuussa 2016. Nuortenideat.fi-palvelun kommentointi on tarkoitettu ideoiden ja niiden vastausten kommentointiin, ei tervehdyksille. Terveisin Nuortenideat.fi:n ylläpito.

Kirjoita idea