• Julkaistu
  13.10.2015 
 • Viety eteenpäin
  8.12.2015 
 • Vastaus annettu
  15.1.2016 
"The arts are just as important as other subjects"

Enemmän ilmaisutaitoa yläasteille!

13.10.2015 klo 11.56

Moi! Justimusfilms-jäbyt täällä kirjottelee. Meillä olisi tämmöinen ajatus:

Vuonna 2010 me oltiin tehty reilu vuosi sketsejä ja videoita. Meistä kolmesta jokainen oli ottanut ilmaisutaidon valinnaiseksi, jota oli kuitenkin vain kaksi tuntia viikossa lyhyehkön ajanjakson ajan. Vaikkakin ilmaisutaitoa oli aika vähän muiden opintojen lomassa, se tuotti meidän osalta kuitenkin hedelmää. Tunnit oli superhauskoja ja miellyttäviä. Ryhmämme kolmas jäsen Joose ei ollut toistaiseksi vielä mukana Justimusfilms-porukassa, eikä sellaista oltu osattu oikeastaan ajatellakaan, koska videoiden tekeminen oli vielä muutenkin niin vähäistä ja pientä harrastelua.

Ilmaisutaidon valinnaisten “lopputyönä” oli tehdä video koulusta lainatulla kameralla, ja jo entuudestaan tiiviinä kaveriporukkana päätimme tehdä videon siten, että Joosekin oli mukana videossa. Huomattuamme Joosen halukkuuden näyttelemiseen ja luontevuuden kameran edessä, ja kuinka homma toimi kolmestaan ja tekeminen oli hauskaa, Joose littyi mukaan ryhmäämme.

Tänä päivänä elätämme itsemme tekemällä näitä samankaltaisia huumorivideoita ja ylipäätään komediaa. Mikäli Haapaveden yläasteella ei olisi ollut valinnaisena aineena ilmaisutaitoa, koko meidän tekeminen ei olisi välttämättä lähtenyt missään vaiheessa sellaiseen kasvuun mihin se lähti.

Kannustamme siis kaikkia suomen yläasteita lisäämään opetussuunnitelmiin enemmän ilmaisutaitoa.

Luovuuden ja itseilmaisun merkitys koulujen opinnoissa voi olla erittäin merkittävää tulevaisuuden kannalta, hyvänä esimerkkinä me. Jos itseilmaisuun löytyy vähäänkään mielenkiintoa, matala kynnys osallistumiseen ja siihen kannustaminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää.

Joillakin yläasteillä tätä on jo toteutettu, joillakin yläasteilla tätä on hyvin vähän. Tässä muutamia esimerkkejä mitä kouluihin voisi lisätä:

- Enemmän ilmaisutaitoon/teatteritaiteisiin painottuvia valinnaisia aineita jo seiskaluokalta lähtien.

- Ilmaisutaidepainotteisia luokkia.

- Käsikirjoittamisen, kuvaamisen ja näyttelyn opettaminen.

- Ilmaisuun liittyviä kursseja (myös koulun ulkopuolelle).

- Teatteriin/elokuviin tutustuminen ja niistä oppiminen

- Vierailevia näyttelijöitä luennoimaan kouluille ja kannustamaan itsensäilmaisuun.

Pääpointti ja tärkein viesti yläasteille on se, että kannustakaa nuoria ilmaisemaan itseään, ja lisätkää opetussuunnitelmaan teatteria, näyttelyä, käsikirjoittamista, kuvaamista, editointia ja mitä vain mahdollisuuksia nuorten itsensäilmaisun edistämiseksi. Kannustamme kaikkia yläasteita ottamaan tästä kopin, ja miettimään miten teidän koulussa voisi parantaa mahdollisuuksia luovaan ilmaisutaidon opetukseen.

Jos sulla on sama fiilis ku meillä, ja haluat kouluihin enemmän ilmaisutaitoa, anna tälle idealle kannatus, ja muista kommentoida mitä mieltä olet!


Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

 • Viety eteenpäin 8.12.2015
  Opetus- ja kulttuuriministeriön yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto
 • VASTAUS 15.1.2016
  Ilmaisutaidon lisääminen perusopetuksessa on hyvä idea! Ilmaisutaitoa tai draamaa ehdotettiin ja harkittiin kaikille yhteiseksi oppiaineeksi, kun opetus- ja kulttuuriministeriö valmisteli uutta perusopetuksen tuntijakoa. Ei onnistunut tällä kertaa, mutta kunta tai koulu voi tarjota ilmaisutaidon opetusta, jos se niin tahtoo. Tuntijako ja uudet opetussuunnitelman perusteet otetaan käyttöön tänä syksynä, joten asia on nyt päätetty pitkäksi aikaa eteenpäin.

  Hallituksen yhdessä kärkihankkeessa parannetaan lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen saatavuutta. Ajatuksena on tarjota monenlaista harrastustoimintaa koulussa tai aivan sen lähiympäristössä. Ohjaajina toimivat lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen ammattilaiset. Jotta toiminta vastaisi lasten ja nuorten tarpeita, valmistelemme kyselyä kaikkien peruskoululaisten vastattavaksi. Kysymme kiinnostusta eri liikuntalajeihin ja taiteenaloihin, myös ilmaisutaitoon/teatteritaiteeseen. Tulosten avulla osataan käynnistää oikeanlaista harrastustoimintaa ja suunnata se sinne, missä on kiinnostuneita.

  Taiteen perusopetuksen osalta syksyllä alkava toiminta voi olla hyvin monimuotoista, kunhan se toteutetaan ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa. Kärkihankkeen kautta toimintaan on kolmeksi vuodeksi ylimääräistä rahoitusta. Uskomme ja toivomme, että kokemukset ovat niin hyviä, että toiminta vakiintuu, vaikka hankerahoitus aikanaan loppuu.

  Tiina Kavilo, ylitarkastaja, opetus- ja kulttuuriministeriön yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto

Kommentit (27)

 • <p>Mikä fiilis tyypeillä on tästä? Kiinnostaisko näyttely/teatteri koulussa? Olisin ollu niin innossaan jos yläasteella ois ollu joka viikko vaikka yks teatteritunti.</p>
  13.10.2015 12.19
 • Mahtava idea!ite rakastan näytellä ja käyn näytelmä kerhossa♥♥Toi on tooosi hyvä idea!!(Laitetaan ne Matikan tuntien päälle:D)
  13.10.2015 12.19
 • Itellä tietääkseni koulullani ei ole ollenkaan sitä ilmaisutaitoa. Olisi kiva kokeilla edes uutta ainetta kun alotin vasta ylä-asteen
  13.10.2015 12.37
 • Mahtava idea kannatetaan iteläni ei olu ilmasutaitoo ja oon jo ammatti koulus osi ollu tosi siistii et ois ollu
  13.10.2015 12.41
 • Mahtavaa! Oon vasta kuudennella, mutta meillä on jo ilmaisutaitoa viikoittain ja toivon että jatkuu yläkoulussa, meillä on ollu tosi hauskaa ja ollaan opittu näyttelemään ja ilmaisemaan asioita paremmin!
  13.10.2015 12.48
 • Moi! Minusta idea on hyvä, koska on hyvä taito osata ilmaista itseään esim. Näyttelemällä, valokuvaamalla ja yms! Jos ilmaisutaitoa lisätään tai aletaan opettaa yläasteilla, niin siitä olisi apua esim. Niille jotka miettii haluaako näyttelijäksi ja niille jotka ei uskalla ilmaista itseään vaikka haluaisi! Tämän avulla koulunkäynti voisi olla paljon mukavanpaa/kivempaa. Kannatan ideaa!☺
  13.10.2015 12.52
 • Meidän koululla on draama-kerho, johon kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua ilmaiseksi. Draama-kerho tuli koulullemme tänä vuonna.
  13.10.2015 13.07
 • Profiilikuvan paikka Eikiinnosta
  Kyllä kouluun löytyy varmaan joku pitämään semmosia kerhoja ja olis tiloja mutta ei ne yleensä onnistu kun ei ole halukkaita. Moni ei halua olla koulussa ylimääräistä aikaa.
  13.10.2015 13.10
 • Tosi hyvä idea, kosk joudun mennä joka viikko vantaalt helsinkiin annantalolle et pääsisin ilmaisutaidon tunnille. Kiitos tästä ihanasta ideasta❤️
  13.10.2015 13.13
 • Meidän yläasteella ei edes ole ilmaisutaitoa, mikä on todella sääli! Itseä ainakin kiinnostaisi hirveästi ja takuulla monia muitakin. (Sen sijaan esim. puukäsitöitä voi ottaa valinnaiseksi 4h viikossa...)
  13.10.2015 13.31
 • <p>Heitän vain tänne sekaan, että supportit ja isot kannatukset tälle idealle! :) Hyvä poijjaat! </p>
  13.10.2015 13.59
 • Meillä ei ole ilmaisutaitoa ollut vaikka 6lk olen. Olisi todella mahtavaa jos (melkein)kaikkiin kouluihin tulisi ilmaisutaidon tunteja☺
  13.10.2015 14.49
 • Tämä on loistava ajatus. Itse silloin ylä-asteella olin koulukiusattu ja meillä oli ilmaisutaidon rymä jossa koin saada heittäytyä ja olla oma itsensä niin että muut ei naura ja osoittele. LISÄÄ ILMAISUTAITOA YLÄ-ASTEILLE!!
  13.10.2015 14.53
 • Ite en ilmasutaitoa oo koskaan pitäny omana vahvuutena, mutta mun mielestä olis silti hienoo jos sitä ja siihen liittyviä asioita lisättäis ja saattais ihmisiä käymään ja kertomaan koska on kuitenki niin monia jotka haluaa ilmaista itseään ja sillä on vaikutusta ihan myös tulevaisuuden kannalta, joten kannatan tätä ehdottomasti!
  13.10.2015 16.06
 • Mahtava idea! Itelläni oli yläasteella valinnaisaineena ilmasutaitoo kasilla ja ysillä kaks tuntii viikossa koko vuoden ajan. Tunnit oli mahtavia ja meillä oli todella mahtava ryhmä, käsikirjotetiin jopa itse näytelmiä koulun juhliin. Ja tehtiin tietenkin erilaisia lyhytelokuvia. Kaikista löytyi uusia puolia ja naurua riitti joka tunnilla. Kannatan lämpimästi!!
  13.10.2015 16.55
 • Tosi hyvä idea! Meillä ei ollut ala- eikä yläasteella mahdollisuutta valita ilmaisutaitoa valinnaiseksi...
  13.10.2015 17.51
 • Erittäin hyvä idea! :-)
  13.10.2015 18.39
 • Mahtava idea (jos tulee viel matikan/äikän tuntien tilalle)
  13.10.2015 20.10
 • Huippu idea!

  Meillä oli ysillä kans mahollista saada ilmasutaito valinnaiseks (tosin se tuotti musiikkiluokkalaisille vähän ongelmia), mutta mun mielestä sitä oli aivan liian vähän. Kävin mä yläasteaikana myös jossain näytelmäkerhossa, mutta sielläkin oli aika vähän ihmisiä, mutta kyllä me muistaakseni sillä näytelmäkerholla jotain saatiin aikaan ja esitettyäkin jopa.

  Kävin laittamassa peukun, koska kannatan! Oisin ollu ihan fiiliksissä, jos ois ollu vaikka joku ilmasuluokka tai enemmän kaikkee ilmasutunteja tai teatteritunteja yms.
  14.10.2015 00.45
 • Profiilikuvan paikka Se yks tyyppi
  Siilinjärvellekkin tollanen tunti kun moni haluis tubettaa muttei uskalla kun pelottaa et ruvetaan kiusaamaan et se ois noloo mut jos se ois vapaa valintainen koulu aine niin sit kiusaajat kin tajuis et se ei oo noloo vaan hauskaa kannatan!
  14.10.2015 11.49
 • Joo! ite koulussa ilmaisua vaan lyhyenä valinnaisesa eli sen puol vuotta.Olisin kyl voinu ottaa mielummin vaikka kolmanneksi pitkäksi ilmaisutaidon ku että vain lyhyeksi. No onneks oli tää videokuvis valittavana nii on aika lailla toisiaan tukevat aineet.
  15.10.2015 00.23
 • Erittäin hyvä idea. Mul oli itelläni yläasteella ilmaisutaitoa valinnaisena ja sen takia kävin lukionkin ilmaisutaitoluokalla. Mä koen tän takia olevani nykyään tietynlaisissa tilanteissa sellanen sanavalmis ja rohkea ja tästä saan kiittää ilmaisutaitoa. Suomalaiset on stereotyyppisesti hiljasia hissukoita ni mun mielestä ilmaisutaito vois antaa useammille nuorille itsevarmuutta tulevaisuutta varten.
  15.10.2015 10.48
 • Teatteriin/elokuviin tutustuminen ja niistä oppiminen, parhaiten kulttuuriin pääsee tutustumaan laillistamalla piratismin.
  26.10.2015 16.03
 • <p>Moni nuori on ujo eikä sen takia uskalla esim ilmaista itseään juuri ollenkaan. Ilmaisutaito kehittää monia sosiaalisia taitoja joita tarvitaan monessa elämän vaiheessa. Loistava idea! Kannatan ehdottomasti!</p>
  13.11.2015 20.13
 • Profiilikuvan paikka yksviitasaarelaine
  Meillä ei edes ole yläasteella koko ilmaisutaitoa enkä ole aiemmin sellaisesta aineesta edes kuullutkaan. Mutta ehdottomasti hyvä idea! Ottaisin heti kyllä valinnaiseks jos vaan ois mahollisuus.
  30.11.2015 22.39
 • tosi hyvä idea!
 • Uskon että jokainen tänne tuleva varmasti haluaa että Näyttelemistä olisi koulussa itse olen aina halunnut teatteriin näyttelemään tai edes kokeilemaan millaista se olisi. Kannatan ideaa niin kuin muutkin se on vain hyvä asia että ilmaisutaitoa kannatettaan peukut teille jätkät tästä ideasta tässä ujoilla olisi myös mahdollisuus osallistua!

Kommentoi

Kirjoita idea