• Julkaistu
  13.10.2015 
 • Viety eteenpäin
  4.2.2016 
 • Vastaus annettu
  31.3.2016 

Myöhemmin alkava koulu (ei kasin aamuja)

13.10.2015 klo 15.13

koulu ei saisi alkaa niin aikasin. lapset ja nuoret ei saa tarpeeksi unta, koska jos koulu alkaa 8 ja joutuu herätä 6 ja pitäisi nukkua 10h niin ei kukaa me nukkuu/saa unta 8 illalla. 

aamuisin on kylmä ja kun päivä lämmittää joutuu kantamaan ulkovaatteita

kun on väsynyt oppitunnilla ei pysty opiskelemaan ja keskittymään

jos on kiire aamulla (koska on vaikea herätä niin aikaisin) jää useimmilla aamupala syömättä, joka on päivän tärkein ateria

lapset ja nuoret ovat vielä iltapäivällä väsyneitä eivätkä jaksa välillä harrastaa liikuntaa

ASIA ON VAKAVA


Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

 • Viety eteenpäin 4.2.2016
  Opetushallitus
 • VASTAUS 31.3.2016
  Hei!

  Opetus- ja kulttuuriministeriö on kysynyt vanhemmilta, oppilailta ja opettajilta, mikä nykyisessä koulujärjestelmässä on hyvää ja mikä voisi olla paremmin. Kysely liittyi Tulevaisuuden peruskoulu -hankkeeseen. Kyselyssä nousi esiin, että monen mielestä aamukahdeksan on liian aikainen koulujen alkamisaika. Myös hankkeessa mukana olevan työryhmän mielestä koulupäivän ei pitäisi alkaa ennen aamuyhdeksää.

  Tulevaisuuden peruskoulu -hankkeen työryhmän kehittämisehdostuksessa esitetäänkin seuraavaa: Jos koulupäivän rytmi on liian tiukka, se ei mahdollista esimerkiksi yhdessä toteutettaviin laajempiin projekteihin liittyvää opiskelua eikä sellaista vapaata yhdessäoloa, joka olisi omiaan luomaan myönteisiin vertaissuhteisiin perustuvaa kouluviihtyvyyttä. Koulupäivä alkaa varhain ja alakoulussa myös päättyy varhain tehden lasten iltapäivistä joskus pitkiä ja yksinäisiä. Lisäksi lasten havaittu koulu-uupumus liittyykin osaksi konkreettiseen väsymykseen. Koulun tulee pyrkiä aikatauluissaan ottamaan huomioon lapsen ja nuoren kehitysvaihe. Teini-ikäisenä muuttuva unirytmi tulisi ottaa paremmin huomioon koulupäivän kulkua ja rakennetta suunniteltaessa. Koulupäivän aikataulutuksen tulee lähteä oppimiseen liittyvistä tarpeista, ei koulun ulkopuolisista vaatimuksista; koulupäivän ei tulisi alkaa liian aikaisin aamulla eikä se saisi muodostua liian kiivastahtiseksi oppitunnilta toiselle rientämiseksi.

  Hankkeen loppuraportti löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2015/liitteet/okm8.pdf?lang=fi

  Keskustelua koulupäivien pituudesta sekä alkamis- ja loppumisajoista käydään siis kiivaasti. Ehkä vielä joskus koittaa se päivä jolloin kouluaamut eivät ala klo 8.00.

  Pirteää kevättä!

  Terveisin,
  Johanna
  Yhteyshenkilö/
  Nuortenideat.fi

Kommentit (6)

 • Profiilikuvan paikka 12 vuotias epätyytyväinen poika
  Täysin samaa mieltä. Herään aina klo. 5:10-6:30 aikaan ja yöuneni on jotain 5-7h. Aamuisin aina olen niin väsynyt etten jaksaisi edes tehdä itselleni aamupalaa.
  17.10.2015 12.11
 • <p>JOo mut sit tyäelämäs o vaikee oppii siihe kuuden aamu -rytmiin!</p>
  19.10.2015 11.49
 • Mutta iltapäivällä ei olisi muulle aikaa, muuten olisi hyvä idea.
 • Itseäni ei haittaa aikannen koulupäivä vaikka meenkin klo 11 nukkuu. Ei väsytä yhtään. Pitäis oppii menee nukkumaan aikasin etenkin kun oot työiässä. Kommenteissa kerrotaan että heräätte jo kuudelta. Nukkua voi seitsemäänkin ja kerkee tehdä aamutoimet.
  12.11.2015 11.56
 • Profiilikuvan paikka Sini Eloranta
  Otan kantaa tähän asiaan, jonka löysin sivulta ”nuortenideat.fi”. Olen täysin samaa mieltä tästä asiasta. Aamulla tulee kiire, aamupalaa ei ehdi syömään ja kouluruokaan on pitkä aika. Aamutunneilla ei jaksa keskittyä, kun väsyttää ja on nälkä. Monien nuorten täytyy vielä varata aikaa koulumatkaa varten, joten herätyskin on aikasempi.
 • <p>Sinänsä joo mutta kuitenkin EI! Vastasin aika samanlailla toiseenkin tämmöseen joskus... Ja jokku täs kommenteis sano et tunnis ehtii hyvin tehä aamutoimet et kyl se riittää et herää klo 7:00... No asuppas keskellä peltoja ja koulu Eli km päässä... Taksi pihassa oottamas jo klo 7:00, si se ajaa 5min. toiselle pysäkille jossa ootat 20min bussii ja siit si kouluun... Oho ei siinä ollukkaan sitä tuntii aikaa tehä aamuhommii ku heräät 7:00 ja taksi pihas samaan aikaan... Ja si viä... Mulla loppu ny keväällä peruskoulu ja 3-4 vuotta oli kasin aamui... Koko yläaste meni hyvin 4-8h yöunil. Välillä väsytti pirusti mut ei haitannu. Viikonloppusin herätys oli klo 8:00 jotta ei mee rytmi päin persettä. Yleensä nuorilla käy silleen et viikonloppusin nukkuu pitkäänja valvoo myöhään ja si on taas rytmi sekasin... Ja si miettikää päässänne... </p><p>Koulu alkaa klo 9:00</p><p>Pitää herätä 7:00 (tunti vaa enemmän aikaa nukkuu jonka voisi korvata menemällä tuntii aikasemmin nukkuun)</p><p>Taksi ootta klo 8:00 pihassa ja oot ysilt koululla.</p><p>Koulu kestää 6h ja sen jälkeen meet esim kuviskerhoon (itte siis kävin yläasteel kuviskerhos niin käytän sitäny esimerkkinä)</p><p>Kuviskerho kestää 2h</p><p>Kello on 17:00 ja viimenen bussi 10km päähän josta vielä 3km kotio niin lähti tunti sitten.</p><p>Tai sitten vaikka seuraava bussi lähtee klo 17:00 joten lähit kerhost aikasemmin että ehit bussiin.</p><p>Oot bussin kyydis ja oot pysäkilläs 17:20</p><p>Kotio on vielä 3km ja katuvaloja matkan alussa on huimat 5m.</p><p>Tajuut että on pilkkopimee, ei lunta, ihmisillä ei pihavaloja jokka valasis tietä, puolet matkasta keskellä mettää ja et yhtään tiä onko lähellä susia tai karhuja.</p><p>Noin nyt kun ton mietitte nii eiks ne kasin aamut oo parempii ku kotiokki pääsee aikasemmi ja ulkonaki voi olla keskellä talvee vähä kauemmi ku pimee tulee jo klo 15-16:00 ja kun koulusta pääsee 14:00 niin kotona on klo 14:30 ja on muutama tunti aikaa olla ulkona valosassa...</p>

Kommentoi

Kirjoita idea