• Julkaistu
  30.3.2016 
 • Viety eteenpäin
  30.3.2016 
 • Vastaus annettu
  2.9.2016 
Photo by Noah Hall (CC BY 2.0)

Kopiointisuojausten murtaminen lailliseksi

30.3.2016 klo 14.34 @OikeallaAsialla

Nykyinen tekijänoikeuslaki kieltää tehokkaiden kopiointisuojausten murtamisen (esimerkiksi DVD:n ja Blu-rayn) ja julkisen keskustelemisen kuinka kopiointisuojauksia murretaan, ehdotan että lakia muutetaan poistamalla tekijänoikeuslaista ainakin pykälät 50a ja 50b.

Miksei kuluttajalla saa olla oikeutta päättää kuinka hän ostamaansa tuotetta käyttää? Miksi tarvitaan lainsuoja käyttöä häiritseville kopiointisuojauksille?

Tiesitkö että?:
- Jos poltat Blu-ray -levylle itse tuottamaasi materiaalia ja asetat levylle kopiointisuojauksen ja myöhempänä ajankohtana aiot kopioida sisällön takaisin tietokoneellesi niin syyllistyt lain rikkomiseen.
- Rikot lakia jos katsot DVD-elokuvaa käyttäen VLC Playeriä.

Ja miksi laki kieltää julkisesti kertomasta ohjeita kopiointisuojauksen murtamiseen? On erikoista että laki ei kiellä esimerkiksi julkaisemasta ohjeita murhan tekemiseen, huumeiden kasvatukseen tai pahoinpitelyyn, mutta laki kieltää julkaisemasta ohjeita kopiointisuojauksen murtamiseen. Tämä on selvästi tarpeetonta sananvapauden rajoittamista.

Ensinnäkin keneltä se on pois jos joku pelkästään murtaa kopiointisuojauksia? Enemmänkin se kertoo siitä että suojaus on huonosti toteutettu jos sen voi murtaa...

Tämän idean tarkoituksena ei siis ole piratismin edistäminen, eikä idean ole tarkoitus laillistaa waretusta, ainoastaan laillistaa kopiointisuojausten murtaminen omaan käyttöön.


Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

 • Viety eteenpäin 30.3.2016
  Opetus- ja kulttuuriministeriö/ Tekijänoikeus
 • VASTAUS 2.9.2016
  Hei!

  Tekijänoikeuslain 50 a §:ssä säädetään teknisen toimenpiteen kiertämisen kiellosta. Jos tekijänoikeudella suojatun teoksen suojaksi on asetettu tehokas tekninen toimenpide, sitä ei saa kiertää, murtaa tai muuten tehdä tehottomaksi. Teknisen toimenpiteen saa kuitenkin kiertää, jos teoksen kappaleen laillisesti hankkinut tai haltuunsa saanut kiertää teknisen toimenpiteen teoksen saamiseksi kuultavilleen tai nähtävilleen.

  Kuluttaja saa siis murtaa laillisesti hankkimansa DVD:n kopiointisuojauksen voidakseen katsella ja kuunnella sillä olevaa teosta.

  Tekijänoikeuslain 50 b §:n mukaan on kiellettyä valmistaa ja levittää sellaisia laitteita tai tuotteita, jotka mahdollistavat teknisen suojauksen kiertämisen lain vastaisesti tai jotka helpottavat tällaista kiertämistä. Palveluja, jotka mahdollistavat tai helpottavat kiertämistä, ei liioin saa tarjota. Normaali keskustelu ja ajatustenvaihto esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla ei kuitenkaan ole kiellettyä. Pelkän tiedon antamisen siitä, miten suojauksen purkaminen tai kiertäminen tapahtuu, esimerkiksi sähköpostin välityksellä ystäväpiirille, lehtikirjoituksessa tai opetuksen yhteydessä, ei voida katsoa olevan purkupalvelun tarjoamista eli kiellettyä palvelun markkinointia.

  Säännökset pohjautuvat EU:n vuoden 2001 tietoyhteiskuntadirektiiviin. Niiden tarkoitus on edistää teosten ja muiden aineistojen digitaalisessa muodossa tapahtuvan laillisen jakelun ja tietoverkkoympäristössä tapahtuvan kaupankäynnin kehittymistä. Lisäksi säännökset pyrkivät osaltaan estämään tekijänoikeuspiratismia ja muuta aineistojen laitonta jakelua antamalla tekijöille ja muille oikeudenhaltijoille tarvittavaa suojaa.

  Marco Grönroos
  Hallitusneuvos
  Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kommentit (0)