• Julkaistu
  1.5.2016 
 • Viety eteenpäin
  7.6.2016 
 • Vastaus annettu
  5.12.2016 

Nuorille oikeus tehdä kansalaisaloitteita ja allekirjoittaa kuntalais- sekä kansalaisaloitteita

1.5.2016 klo 12.13

Suomessa kuntalaisaloitteen saa tehdä alaikäinenkin. Tämä osoittaa, että nuoria halutaan jokseenkin kuulla, ainakin paikallisella tasolla. Kansallinen taso onkin asia erikseen.

Kansalaisaloitteen teko pitäisi olla jokaisen kansalaisen perusoikeus. Kuntalaisaloitteen saa tehdä jo alle 18-vuotias, mutta näillä aloitteilla voi vaikuttaa vain paikallisella tasolla. Myös nuorilla pitäisi olla mahdollisuus ehdottaa asiaa, joka sitten käsiteltäisiin eduskunnassa. Kansalaisaloite tarvitsee 50 000 allekirjoitusta, joten nuorilla voi olla vaikeuksia saada aloitteita eduskuntaan asti. Uskon, että nuorilla on kuitenkin ihan samat mahdollisuudet saada aloite eduskuntaan, kuin yli 18 vuotiailla.

Nuorten aloitteiden hyväksymisestä ei olisi ainakaan haittaa, sillä aloite tarvitsee edetäkseen nuo 50 000 allekirjoitusta. Tämänkin jälkeen lopullisen päätöksen tekee eduskunta. Mielestäni ikärajaa ei tarvita ollenkaan. En usko, että ainakaan alle 10-vuotiaat lähtevät vitsilläkään kirjoittamaan aloitetta. Jos ei ikärajaton aloite onnistu, pitäisi ikärajaa laskea ainakin 13 ikävuoteen. Yläasteikäisestä eteenpäin saisi tällöin kirjoittaa kansalaisaloitteita.

Monia nuorten hyviä ehdotuksia saattaa jäädä sivuun, alaikärajan takia. Itse olisin mahdollisesti jopa kirjoittanut kansalaisaloitteen koulutusleikkausten perumisesta. Nyt en pääse tekemään aloitetta asiasta. Kyseessä ei olisi ollut aloite, jonka olettaisin etenevän eduskuntaan, vaan mielipiteen ilmaisu eri tavalla. Nuorten ideat-sivusto ei korvaa kansalaisaloitetta, sillä se ei takaa, että ideat viedään äänestettäväksi.

Jos ei ikärajaa haluta muuttaa, on myös toinen mahdollisuus. Nuorisovaltuustoille annetaan mahdollisuus tehdä kansalaisaloitteita. Nuorisovaltuustot toimivat lähellä nuoria, sillä ne koostuvat nuorista ja ikäjakauma on yleensä 13–20-vuotiaat. Nuorisovaltuustot on kirjattu kuntalakiin ja vuoden 2017 jälkeen, sellainen pitää löytyä joka kunnasta, joten kansalaisaloiteoikeuden antaminen nuorisovaltuustoille ei olisi huono idea.

Nuorten pitäisi saada ottaa kantaa myös toisten tekemiin aloitteisiin. Kuntalaisaloitettakaan ei saa nykyään allekirjoittaa alaikäinen. Niinpä mielestäni kuntalaisaloitteen ja kansalaisaloitteen saisi tulevaisuudessa allekirjoittaa yli 13-vuotias. Allekirjoittajalla pitää olla jonkun verran ikää, jotta vanhemmat eivät patista lapsiaan allekirjoittamaan ideoita, joita nuori ei välttämättä kannata, tai edes ymmärrä. 13-vuotias on jo yläasteella ja niin ollen vastuussa omista asioistaan, eikä suoranaisesti enää vanhempien ohjailussa. 15 vuoden ikäraja kuulostaa kuitenkin tällä hetkellä realistisemmalta tavoitteelta. Tässäkään kohtaa allekirjoitusmahdollisuudesta ei ole ainakaan haittaa, sillä lopullisen päätöksen tekevät yhä kunnan päättäjät tai eduskunta. Jos joku väittää, että aloitteet menettävät arvoaan, kun joku alaikäinen pääsee allekirjoittamaan aloitteen, se vain vahvistaa kantaani siitä, että nuoria ei oteta kunnolla huomioon. Mielestäni nuoret ovat yhtä lailla itsenäisesti ajattelevia kuin aikuiset ja tekevät ihan yhtä hyviä päätöksiä.

Kirjoitin asiasta sekä nuorten ideat-sivustosta myös nuorten asioita käsittelevään Sääskilehteen. Jutun löytää linkistä  http://saaskilehti.com/2016/05/01/kolumni-nuorten-ideat-otettava-huomioon/


Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

 • 4.5.2016

  Nuortenideat.fi -palvelun yhteyshenkilö on ollut yhteydessä idean kirjoittajaan.

 • Viety eteenpäin 7.6.2016
  Idea on viety eteenpäin oikeusministeriöön.
 • VASTAUS 5.12.2016
  Hei, Kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen tarvittavaa ikärajaa pohdittiin 2014 valtiovarainministeriön asettamassa puoluesihteeritoimikunnassa ja sitä seuranneessa parlamentaarisessa työryhmässä. Näissä työryhmissä poliittiset päättäjät eivät nähneet tarpeelliseksi laskea kansalaisaloitteen ikärajaa 16-vuoteen.

  Kansalaisaloitteesta on säädetty perustuslaissa ja kansalaisaloitelaissa. Kansalaisaloite on ollut voimassa vielä vähän aikaa ja kokemusta kansalaisaloitteen toimivuudesta vasta kerätään. Oikeusministeriö on rahoittanut kansalaisaloitetta ja kuntalaisaloitteita käsittelevää tutkimusta, jonka Turun yliopisto on toteuttanut. Tutkimus julkaistaan joulukuussa 2016. Tämän selvityksen perusteella oikeusministeriö käynnistää vuonna 2017 kansalaisaloitteen toimivuutta koskevan arvioinnin, jossa arvioidaan miten kansalaisaloiteinstituutiota voitaisiin kehittää.

  Terveisin,
  Niklas Wilhelmsson
  Neuvotteleva virkamies
  Oikeusministeriö

Kommentit (2)

 • Hieno idea!
 • Mielestäni tämä on mahtava idea, vaikka asia onkin jo nyt päätetty. Mietityttää miten lapset voivat muka vaikuttaa asioihin jos he eivät suuremmassa kaavassa pysty vaikuttamaan, kun enintään kouluissa. (onhan sekin hieno asia) Mielestäni 13 vuotiaallakin on jo vahva oma mielipide ja yli 13 vuotias tietää mitä on tekemässä jos haluaa tehdä tai kannattaa aloitetta. Niinkuin sanoit, nuorilla olisi varmasti mahtavia ideoita. Aloitteen tekemiseen pitäisi pyytää vaikka huoltajalta lupa.

Kommentoi

Kirjoita idea