• Julkaistu
  26.5.2016 
 • Viety eteenpäin
  20.6.2016 
 • Vastaus annettu
  22.12.2016 

Koulupuvut

26.5.2016 klo 10.37

Arvoisat lukijat! Toivoisimme että oppilaat käyttäisivät koulupukua koko peruskoulun ajan. Jos oppilailla olisi koulupuvut, kaikki olisivat tasa-arvoisia eikä toisia kiusattaisi vaatteiden perusteella. Jos on köyhempi oppilas eikä ole varaa vaatteisiin, voi käyttää koulupukua joka päivä. Koulupukujen tarkoituksena  on estää oppilaiden liian rento tai muutoin epäsovinnainen pukeutuminen. Kaikissa perheissä ei ole varaa ostaa viimeisempiä muotivaatteista nuorille ja ainakin halvemmista vaatteista johtuva kiusaaminen ja eriarvoisuus kouluissa vähenisi. Lisäksi on huomattavaa, että tälläistä oppilaiden "virkapukua" käyttävissä kouluissa ei ole tapahtunut kouluampumisia. Kunta voisi antaa taloudellista tukea, jos perheellä ei ole varaa ostaa koulupukua. Kunta tarkistaa perheen tulot.

 • 21.6.2021 klo 9.17 @Moderaattori_Marko moderoi sisältöä: Kommentointi suljettu, vastaus annettu 22.12.2016

Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

 • Viety eteenpäin 20.6.2016
  Opetus- ja kulttuuriministeriö
 • VASTAUS 22.12.2016
  Hei!

  Suomessa tasa-arvon periaatteella koulutuksessa on erittäin vahva sija. Yhtenä tärkeimpänä koulutuspoliittisena prioriteettina on jo pitkään ollut kaikille, esimerkiksi varallisuudesta, maantieteellisestä sijainnista, sosio-ekonomisesta taustasta riippumatta jne, tarjottavat tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet. Koulutuksen tasa-arvo on myös arvioitu yhdeksi vahvuudeksi mm. oppimistuloksia mittaavalle Pisa –tutkimuksessa menestymiselle.

  Koulupuku on jossain maissa kouluissa käytettävä työasu. Koulupukujen yhtenä tarkoituksena näissä maissa on estää oppilaiden liian rento tai muutoin epäsovinnainen pukeutuminen. Sen tarkoituksena voi myös olla estää oppilaiden eriarvoisuuden tunnetta esimerkiksi varallisuuden suhteen.

  Suomessa ne koulutuksen asiantuntijat, viranomaiset, ja hallitukset jotka ovat vuosien saatossa olleet muodostamassa ja kehittämässä nykyistä koulutuspolitiikkaamme, ovat halunneet kehittää mm. tasa-arvoa koulutuksessa muilla keinoin, kuin yhtenäisillä koulupuvuilla.
  Koulu on oppilaan ja koulun henkilökunnan työpaikka, joten koulussa tulee pukeutua asiallisesti ja tilanteiden mukaisesti. Joissakin tilanteissa pukeutuminen vaikuttaa tehtävän turvalliseen suorittamiseen ja se tulee ottaa huomioon.

  Terveisin,
  Anna Mikander
  Opetus- ja kulttuuriministeriö
  Ylitarkastaja
  Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto

Kommentit (13)

Kommentointi on päättynyt.
 • Profiilikuvan paikka Ja mistähän...
  Ja mitenhän ne koulupuvut maksetaan (koska ne maksaa)

  Ja peruskoulun pitää olla ilmainen.

  Taitaa olla vähän vaikea vastata :D

  Ja niin halusinkin
 • Profiilikuvan paikka Lapset kasvaa
  Entäs sitten, kun lapsi kasvaa ja puku jää pieneksi? Joskus niin käy vuodessa.
  Tai jos puku rikkoontuu?
  Kuka kustantaa uuden puvun? Kunta? Perhe? Ei kukaan?
  Jos uuteen pukuun ei ole varaa, niin sitten mennään vanhalla.
  Ja taas löytyisi yksi syy kiusata, eli sitä ongelmaa puvulla ei ainakaan korjata.
 • Mietitäänpä...
  Kaikilla kunnilla ei oo varaa ja ui suurinpiirteen velassa
  Olen käynyt koulua nyt 9 vuotta + eskari ja ei ole kertaakaan tullut vastaan kiusaamista vaatteiden takia
  Kuka niitä loppujen lopuks käyttäis?
  Koulupuvut maksaa ihan h*****
  Pitäskö tyttöjen käyttää mekkoja? Ei onnistu
  • 2.10.2018 klo 10.10 @Moderaattori_Riina moderoi sisältöä: Kommentista moderoitu asiattomaksi ilmoitettu sisältö.

 • Mikä hinku ihmisillä on tuoda sellainen turhuus kuin koulupuvut suomeen? minusta tuntuu että asia on lähtenyt siitä kuinka ihannoidaan esim brittiläistä tai japanilaista kulttuuria, todellisia haittoja tai hyötyjä ei sen sijaan olla mietitty pidemmälle.

  Äskeinen on villi veikkaus, mutta perehdytäämpäs muutamaan seikkaan: Ensinnäkin uskon sen olevan syvä väärinkäsitys että kiusaaminen perimmäisesti johtuisi vaatteista, kiusaamiseen löytyy aina joku syy jos kiusaamiseen taipuvaisia henkilöitä on luokassa. Toisekseen näkisin vaatteiden olevan nuorelle oiva keino lähteä etsimään omaa identiteettiiään, vaikka siitä tulisikin negatiivista palautetta eikö tähän pitäisi silti olla vapaus? miksi haluatte luopua vapauksistanne, siksikö että pelkäätte että joku ei pidä vaatteistanne?

  Vaatteet saattavat kuullostaa pinnalliselta tavalta kuvastaa omaa persoonaa, mutta ei pinnallisuus ole aina pahasta se kuuluu ihmisen luontoon - sen sijaan koulupuvuthan vasta opettavatkin että kaikenlainen erilaisuus on väärin, jopa ulkonäön on vastattava tiettyä asetettua muottia, sitäkö te haluatte?

  Toinen nähdäkseni virheellinen käsitys on tuo kuluissa säästäminen, siihen että pitäisi ostaa erikseen jotkun koulupuvut menee perheillä ainoastaan enemmän rahaa. Ellei sitten kuvitella että lapset pakotettaisiin pitämään näitä ankeita pukuja myös vapaa-ajalla, aika nihkeätä.
 • Profiilikuvan paikka Idealistin paluu

  Unohdin äsken ottaa kantaa vielä tähän

  " Lisäksi on huomattavaa, että tälläistä oppilaiden "virkapukua" käyttävissä kouluissa ei ole tapahtunut kouluampumisia"

  Aika erikoinen väite että ainakaan Suomessa tapahtuneissa kouluampumisissa olisi ollut millään tavoin kyse vaatteista, tämä väitös kaipaisi muutenkin jonkinlaisia lähteitä.

  Ettei edellisestä viestistäni jäisi sellainen kuva että luulen että kaikilla nuorilla/lapsila on muutenkaan mahdollisuus valita vaatteitaan, tiedän ettei ole. Mutta toisaalta nuorten ja lasten pitäisikin oppia olemaan henkilöiden kanssa joiden vaatteet eivät vastaa päivän muotia, ja lapsia tulisi ennemminkin rohkaista suuntaan jossa toisten "vanhat" tai "halvat/epämuodikkaat" vaatteet eivät häiritse, ja kiusaamis ongelmaan tulisi puuttua alkuunsakin. Eihän se niin mene että koko ilmiö kouluampumisista nyt puhumattakaan olisi vaatteiden vika.
 • <p>Tämä on jo suomen koulun sääntöä että kaikki saa olla mite on eikä siihen saapuuttua</p>
 • <p>tämä on jo koulun sääntöä vastaan että kaikki saa olla mitä on</p>
 • kannataako koulupukua ola koska kyllä kaikkila riitää rahaa vateisiin ja kouluila menee rahaa koulu pukuhin ja ketään ei ole kiusatu vielä vaateiten takia toivotavasti ei tule koulupukua
 • Profiilikuvan paikka Koululainen
  Mua on ainakin kiusattu moneen otteeseen koulussa mun vaatetuksesta, joten mun mielestä olis hyvä olla koulupuvut.
 • Profiilikuvan paikka Kouluasu Suomeenkin
  Koulupuvut tulevat halvemmaksi vanhemmille kuin pitää lapset ja nuoret muodissa. Kouluuni tuo tasa-arvoisuutta ja yhteenkuuluvuutta! Mutta opettajan tulee pukeutua virallisemmin ei samanlaiseen esiin kuin oppilaat. Tietty auktoriteetti täytyy säilyä opettajalla. Kannatan kouluasua Suomeen kuten on muuallakin maailmassa.
 • Koulupuvut tulevat halvemmaksi vanhemmille kuin pitää lapset ja nuoret muodissa. Kouluuni tuo tasa-arvoisuutta ja yhteenkuuluvuutta! Mutta opettajan tulee pukeutua virallisemmin ei samanlaiseen esiin kuin oppilaat. Tietty auktoriteetti täytyy säilyä opettajalla. Kannatan kouluasua Suomeen kuten on muuallakin maailmassa.
 • fortti on hyvä
Kirjoita idea