• Julkaistu
  24.8.2016 
 • Viety eteenpäin
  2.9.2016 
 • Vastaus annettu
  2.9.2016 
www

Oman nimen verkkotunnus kansalaisetuudeksi

24.8.2016 klo 16.41

Mielestäni jokaisella kansalaisella tulisi nykypäivänä olla oikeus saada oma .fi verkkotunnus käyttöönsä veloituksetta.

Kaikki tapahtuu nykyään internetissä ja samalla se on varmasti yksi asia, joka tulee työllistämään eniten suomalaisia kansainvälisesti tulevaisuudessa.

Paras tapa oppia internetin salat on oman blogin perustaminen ja itseoppiminen.

Verkkotunnuksen muoto: etunimi.sukunimi.fi tai .com

Jos sinulla on jo blogi ja haluat oppia lisää kannattaa tutustua, blogin hakukoneoptimointi aiheeseen.

 • 14.6.2021 klo 8.33 @Moderaattori_Marko moderoi sisältöä: Kommentointi suljettu, vastaus annettu 2.9.2016

Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

 • Viety eteenpäin 2.9.2016
  Nuortenideat.fi palvelun yhteyshenkilö on vienyt idean eteenpäin Viestintävirastolle.
 • VASTAUS 2.9.2016
  Hei!

  Oma identiteetti verkossa ja verkkonäkyvyys ovat olleet yrityksille itsestäänselvyyksiä jo pitkään. Mutta ei suinkaan yksityishenkilöille, meille tavallisille ihmisille. Vasta aivan viime vuosina myös tavalliset ihmiset ovat alkaneet tulla tietoisiksi oman verkkoidentiteetin tarpeellisuudesta ja välttämättömyydestä. Käyttämämme palvelut, sosiaalinen viestintä ja jopa viranomaisasiatkaan eivät enää tunne eroa tapahtuuko asiointi tai keskustelu fyysisesti tai verkossa.

  Mutta mitä on oma identiteetti verkossa? Monelle tämä tarkoittaa tiliä Facebookissa, LinkedInissä, Instagrammissa tai vastaavassa, mikä riittää useaan käyttötarkoitukseen. Moneen palveluun voi kirjautua esimerkiksi FB:n tunnuksilla, mikä riittää useimmille. Mutta onko sosiaalisen median tili loppujen lopuksi se ihan oma identiteetti verkossa? Sosiaalisen median käyttäjä profiloituu aina käyttämänsä palvelun mukaan eikä käyttäjällä ole kuitenkaan sitä lopullista kontrollia omaan tiliinsä. Sosiaalisen median palvelut käyttävät saamiaan tietojaan omiin tarkoituksiinsa ja säätelevät käyttäjätilin näkyvyyttä.

  Mikäli nämä häiritsevät, on identiteettitietoiselle verkon käyttäjälle olemassa myös se ikioma vaihtoehto eli omaan verkkotunnukseen perustuva osoite. Sen avulla verkossa voi olla juuri omana itsenään niin kuin haluaa eikä sitä ei kukaan ota pois kesken käytön. Verkkoneutraliteetista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä tiedonsiirron riippumattomuutta, mutta sama tarve neutraliteetille koskee myös omaa identiteettiä verkossa.

  Verkkotunnus ja tietysti suomalainen .FI-päätteinen osoite mahdollistavat esiintymisen verkossa ja verkon käytön hyödyntämisen omana itsenään. Fi-päätteisen osoitteen soisi olevan jokaisella suomalaisella yksityishenkilöllä, mutta tällä hetkellä fi-tunnuksia on vain noin 45 000 suomalaisella ja näistäkin vain murto-osa perustuu henkilön omaan nimeen. Verkkotunnuksen jakaminen ilmaiseksi kaikille halukkaille, on asia jota on kokeiltu maailmalla muutamassa maassa. Hyvälle kuulostavasta ideasta huolimatta, kokeilut eivät ole johtaneet toivottuihin tuloksiin. Verkkotunnusten todelliset käyttäjämäärät eivät ole kasvaneet, mutta liian moni tunnus on rekisteröity ja unohdettu käyttämättömänä laatikon pohjalle estäen sen käytön muilta. Lisäksi kokeiluun osallistuneet maatunnusrekisterit (kuten Viestintävirasto Suomessa) ovat ajautuneet vaikeuksiin. Verkkotunnusten antaminen käyttäjille ei ole pelkästään merkintä rekisteriin, vaan tunnusten toimivuuden takia maatunnusrekisterin on ylläpidettävä verkkopalvelua ja laajaa nimipalvelinjärjestelmää - ilman näitä verkkotunnukset eivät yksinkertaisesti toimi. Tekniikan ja niitä tukevien palveluiden ylläpito on kallista ja esimerkiksi yhden fi-verkkotunnuksen vuosittainen tuotantokustannus Viestintävirastolle on tällä hetkellä noin 10-11 euroa. Ilmaiseksi tunnuksiaan jakavan maatunnusrekisterin on jollain tavalla katettava menonsa ja kokeiluun osallistuneissa maissa kulut on katettu valtion budjetista. Budjettirahan niukkuus ja rahoitukseen liittyvä byrokratia ovat rampauttaneet kokeiluihin osallistuneet maatunnusrekisterit ja lopputulos on aitojen verkkotunnusten käyttäjien kannalta huonompi kuin että he olisivat maksaneet saamastaan palvelusta kulujen mukaisesti.

  Juhani Juselius
  Päällikkö, Fi-verkkotunnukset
  Viestintävirasto

Kommentit (3)

Kommentointi on päättynyt.
 • Profiilikuvan paikka Matti Meikäläinen
  Mitenkäs silloin kun saman nimisiä ihmisiä on useampia?
 • Toinen nimi väliin ja jos ei riitä niin sitten ihan numerointi osoitteen loppuun.
 • Profiilikuvan paikka Janne Lahdenperä
  Onko koskaan mietitty, että fi-verkkotunnusta ruvettaisiin jakamaan alidomaineilla esim .edu.fi jne.
  Tämä mahdollistaisi sen, ettei tuohon välittäjämalliin kaikilta osin tarvitsisi mennä. Välittäjämalli sopii käytännössä vain yrityksien väliseen kaupankäyntiin...on väärä linja lähteä hankaloittamaan välittäjämallilla kansalaisten netinkäyttöä....tuossa rinnalla voisi kyllä hyvin olla vapaammin rekisteröitävä alidomain. Miksi näin? Siksi koska juuri sitä päätason verkkotunnustahan me tahdomme tarjota brändeille ja valtion omille toiminnoille.
Kirjoita idea