• Julkaistu
  14.9.2016 
 • Viety eteenpäin
  21.9.2016 
 • Vastaus annettu
  21.9.2016 

Videopelien ikärajojen laskeminen

14.9.2016 klo 13.15 @OikeallaAsialla

Nykyään videopeleille annetaan aivan liian korkeita ikärajoja, esimerkiksi NHL 16 -peli on merkattu K12 peliksi ja GTA:t K18 peleiksi, lisäksi useita sotapelejä merkataan K18 peleiksi vaikka ne eivät sisällä yksityiskohtaista väkivaltaa. 

Tai vaihtoehtoisesti peleillä voitaisiin säilyttää nykyiset ikärajat mutta esimerkiksi K18 -pelejä voitaisiin myydä esimerkiksi jo 15 vuotiaille. 

Miten ihmeessä NHL-pelien ikäraja voi olla K12, mitä haitallista jääkiekkopeleissä voi olla? Esimerkiksi 007 Spectre -elokuvan (uusin James Bond elokuva) ikäraja on sama K12 vaikka elokuva sisältää useita ällöttäviä kohtauksia, esimerkiksi silmien puhkomista. Yle.fi

Ihan hyvin Grand Theft Auto pelien ikärajaksi voitaisiin laskea K16 ja EA Sportsin NHL-pelien ikärajaksi K3.

Usein kuulee harhaanjohtavan väitteen että sotapelit tekevät pelaajasta tappajan, niin tekevätkö sitten jääkiekkopelit pelaajasta huippujääkiekkoilijan?

Tietenkään kaikkien videopelien ikärajoja ei tulisi laskea, esimerkiksi Half-Life ja Postal -peleillä on omasta mielestäni melko kohtuulliset ikärajat.

Omassa ystäväpiirissäni K18 ja K16 pelejä on pelailtu jo ala-asteelta lähtien, eikä tietääkseni kenestäkään ystäväpiiirissäni tai tuttavistani olevasta ole tullut mitään psykopaattia. 

Sinällään itselleni ikärajat eivät ole tuottaneet koskaan ongelmia, ne pelit olen kyllä saanut aina hommattua mitkä olen halunnutkin. 

Esimerkkejä liian korkeista ikärajoista:
K18
Grand Theft Auto -pelisarjan pelit (sopiva olisi K16)
Battlefield 4 (sopiva olisi K15)

K16
Battlefield 3 (sopiva olisi K13)
Battlefield: Bad Company 2 (sopiva olisi K13)
Counter-Strike: Global Offensive (sopiva olisi K13)
Battlefield Heroes (sopiva olisi K12)

K12
The Sims 3 (sopiva olisi K7)
The Sims 4 (sopiva olisi K7)
NFS: Most Wanted (sopiva olisi K3)
NHL 16 (sopiva olisi K3)


Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

 • Viety eteenpäin 21.9.2016
  Vastaus ideaan löytyy Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sivuilta.
 • VASTAUS 21.9.2016
  Vastaus tähän ideaan tulee Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sivuilta:

  Ikärajat

  Elokuvien, televisio-ohjelmien ja pelien ikärajat varoittavat lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä. Ne eivät ole suosituksia, eivätkä kerro mille ikäryhmälle ohjelma on suunnattu.

  Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia. Sisältösymboli kertoo minkä haitallisen sisällön vuoksi ikäraja on asetettu. Ikärajat ovat sitovia, eli kuvaohjelmaa ei saa esittää, vuokrata tai myydä ikärajaa nuoremmalle. Elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Jousto ei kuitenkaan koske ikärajaa 18. Jousto on tarkoitettu lapsen huoltajan harkittavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Huoltajan on hyvä huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitys että elokuvan sisälto harkitessaan jouston käyttöä.

  Digitaalisissa peleissä on oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI (Pan-European Game Information). PEGI huomioi pelien ikärajoja määriteltäessä väkivallan, seksin, ahdistavuuden ja päihteiden käytön lisäksi myös syrjinnän, uhkapelaamisen ja kiroilun. Lisäksi PEGI tiedottaa sisältösymbolin avulla myös mahdollisuudesta pelata peliä verkossa. Käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelin teknisestä vaikeudesta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta.

  Mitä jos ikäraja on mielestäni väärä?

  Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö voi ottaa kuvaohjelman uudelleenluokiteltavakseen perustellusta vaatimuksesta tai jos on muutoin syytä epäillä, ettei ohjelmaa ole luokiteltu kuvaohjelmalain mukaisesti. Ikärajan tarkastusta voi pyytää täyttämällä Ikärajat.fi-sivustolla palautelomakkeen, johon on hyvä eritellä ohjelman haitalliset sisällöt mahdollisimman tarkasti. Kun annat palautteen omalla nimelläsi, saat tiedotteen mikäli palautteesi johtaa toimenpiteisiin. Huomioithan voimassa olevat ikärajaperusteet – esimerkiksi kiroilu ei aiheuta ikärajaa.

  Terveisin,
  Johanna Kalliomaa
  Yhteyshenkilö
  Nuortenideat.fi -palvelu

Kommentit (2)

 • Mitä jos luovuttaisiin Suomessa Pegistä ja siirryttäisiin ainoastaan ESRB-ikärajoihin ja Suomeen omaan järjestelmään?

  Näen tarpeellisena 17+ ja M(mature) ikärajojen erottamisen. M-pelejä voisi ostaa vain täysi-ikäisen ollessa mukana ostoksilla, mutta 17+ pelejä voisi ostaa vapaammin.

  Toinen mahdollisuus on siirtyä kaksiosaiseen ikärajajärjestelmään. Olisi nämä ns. suositukset ja sitten ostamista rajoittavat rajoitukset.
 • Tämä kommentti on kirjoitettu sen jälkeen kun ideaan on saatu vastaus.
  Esim. Väkivalta pelit ovat parantaneet ihmisten hyvin vointia. Sileen että jos sulla on huno päivä ja yrität pyrkaa vihaa johonkin niin teet sen peliin etkä toiseen ihmiseen.
  Esm. Jedi falen orrderin ikäraja tulisi olla 13k ja vaikka pelit ei vät ole hyväksi aivoille vei niitä silti pelata hetken ajan.
  Ja muutenkin se että näkyy väki valtaa niin se ei ole pahaksi koska väki valtaa näät kaikkialla melkein kuten k7 elokuvissa ja peleissä joten se ei haitaa vaan hyödytää koska siinä lapsi opii mitä eisaa tehdä. Ja jos kysy en fantasia pelistä niin kai kakki ymmärtää sen olevan tarua.

Kommentoi

Kirjoita idea