Siirry sisältöön

Parempaa kouluruokaa Porvooseen!

19.1.2017 klo 10.06 @Brunolauri

Parempaa kouluruokaa porvooseen!


Ideaa ei voi kannattaa, koska se on tilassa "Vastaus annettu".

Lisätietoa

  • VASTAUS 3.2.2017
    Alla kriteerit jotka ohjaavat kouluruoan ruokalistoja, ruoan valmistaminen ja elintarvikehankintoja .
    Ruokapalveluyksikkö noudattaa toiminnassa pohjoismaiden ja kansalliset ravitsemussuositukset ja Ruokailun ja ravitsemuksen linjaukset Porvoon perusopetuksessa ja päivähoidossa.
    Uudet suositukset koskien kouluruoka SYÖDÄÄN JA OPITAAN YHDESSÄ julkistettiin 24.1 2017. Nämä uudet suositukset päivitetään Porvoon ohjeistuskirjaan kevään 2017 aikana.
    Ruokalista:
    - ruokalista noudattaa ohjeistuksen säännöt.
    - kasvisruoka tarjotaan pääsääntöisesti kerran viikossa
    - pääruoan kanssa tarjotaan tuoreita kasviksia ja juureksia
    - keittojen kanssa tarjotaan tumma pehmeä leipää ja tuorepala (joko hedelmä tai juurespala)
    - joka aterian yhteydessä tarjotaan rasvatonta maitoa, tumma leipää (näkkileipää joka päivää, pehmeä leipää kaksi kertaa viikossa) ja kasvirasvalevite.
    Elintarvikehankinta:
    - Elintarvikekilpailutilanteessa ovat laatukriteerit tiukkoja esim. kuidun-suolan-rasvan laatu ja lisäksi lihan osuus on asioita jotka ratkaisevat hankintapäätöstä tehdessä.
    - Raaka-aineet ovat suurimmaksi osaksi kotimaisia. Käytämme n 95% Suomalaista lihaa, sekä naudan- että siipikarjaliha. Toimittajat Atria, Saarioine, HK.
    - Leipä on sekä lähileipomon tuotteita että elintarviketukun tuotteita.
    - Kasvikset, vihannekset ovat vuodenajan mukaiset kotimaisia tai ulkolaisia.
    Dieetti:
    - Dieetit tehdään henkilökohtaisen tarpeen mukaan.
    Ruokailutilanne:
    - valitettavasti ruokailutilanne ei ole niin rauhallinen ja pitkä kun suositusten mukaan pitäisi olla. Tämä lähinnä siitä että ruokasalit ovat liian pienet kun oppilasmäärät ovat lisääntyneet.
    - jonot ovat välillä pitkät.
    - tässä tarvitaan enemmän oppilaiden ideointi miten saadaan ruokailutilanne paremmaksi
    Omavalvonta:
    - omavalvonta-asiakirjat ja toiminta ohjaa ruoan turvallisuuden esim. säilytyslämpötilat, hygienia.

    Kaikki ylläolevat ovat laatukriteereitä jotka ovat mitattavissa. Tuntuu ehkä tylsiltä mutta ohjaavat ruokapalveluyksikön turvallinen toimintaa.
    Haluan mielellään kuulla mitkä ovat teidän kriteerit ja näkemys hyvästä kouluruoasta. Olen mukana kuuluuko nuorten ääni tapahtumassa 31.1.2017 ja silloin haluan mielellään keskustella teidän kanssa tästä asiasta.

    Porvoossa 27.1.2017
    Birgitta Creutziger

Kommentit (7)

Kommentoi

Kirjoita idea