Miten palvelu toimii?

Idean luominen

Kun olet rekisteröitynyt palveluun, voit luoda ideoita yksin tai yhdessä muiden kanssa. Idea voi liittyä esimerkiksi palvelusta löytyvän organisaation toimintaan (kuten kouluun, kotikuntaan tai harrastusjärjestöön). Kun ideasi on julkaistu, muut käyttäjät voivat kannattaa ja kommentoida sitä. Voit liittää ideaan myös gallupeja, jos haluat kysyä muiden mielipiteitä lyhyen kyselyn avulla.

Jos et tiedä, minne ideasi tulisi toimittaa tai organisaatiota ei löydy palvelusta, yhteyshenkilöt auttavat sinua idean eteenpäin viemisessä. Ideasi voi olla myös valtakunnallinen, jolloin se halutessasi ohjataan käsittelyyn Valtion nuorisoneuvostolle.

Idean kommentointi

Sinun ei tarvitse kirjautua palveluun voidaksesi selata, kannattaa ja kommentoida ideoita. Palvelun ylläpito pitää huolen siitä, että keskustelu pysyy asiallisena. Sinä päätät, kuinka kauan ideaa voi kommentoida ja kannattaa.

Idean vieminen eteenpäin

Idea, jossa on perusteltu muutos- tai parannusehdotus, lähetetään eteenpäin käsittelyyn. Osallistumisajan päätyttyä se lähetetään automaattisesti yhteyshenkilölle, joka vastaa kyseisen sivun ideoiden käsittelystä.
Yhteyshenkilö vastaa ideaan itse tai lähettää sen eteenpäin jatkokäsittelyyn. Kun idea on käsitelty ja siihen saadaan vastaus, yhteyshenkilö päivittää tiedon palveluun.

On olemassa myös mahdollisuus tehdä kunnan toimintaa koskevasta ideasta kuntalaisaloite. Aloitteen voi lähettää kuntaan sähköpostitse tai viedä suoraan Kuntalaisaloite.fi-verkkopalveluun, mikäli kunnalla on palvelu käytössään.

Päätös ideaan

Kun idea on käsitelty ja siihen saadaan päätös tai vastaus, se kirjataan idean yhteyteen. Päätöstietojen päivittäminen palveluun on tärkeää, jotta tulee näkyväksi, miten asian käsittely on edennyt ja missä päätös on tehty.

Ryhmächat

Palvelussa järjestetään myös reaaliaikaisia chatteja, joita voidaan käydä ryhmissä tietyn aiheen ympärillä. Chattiin voidaan kutsua esimerkiksi kuntapäättäjä vastaamaan nuorten kysymyksiin. Ryhmächatteja voivat avata sekä organisaatioiden yhteyshenkilöt että palvelun moderaattorit.

Organisaatiosivut

Nuortenideat.fi:ssä mukana olevilla kunnilla, oppilaitoksilla, järjestöillä, nuorten ryhmillä ja muilla organisaatioilla on omat sivunsa, joilla näkyvät organisaation perustiedot ja yhteyshenkilöt.

Organisaatioiden sivuilla voit vaikuttaa vastaamalla siellä oleviin kysymyksiin ja ehdotuksiin. Voit myös kannattaa ja kommentoida ideoita, joita muut nuoret ovat esittäneet organisaatiolle.

Demokratiakasvatuksen väline

Palvelu tarjoaa mahdollisuuden seurata päätöksentekoprosessia ideasta päätökseen, ja kaikkia siihen liittyviä vaiheita. Palvelua voidaan käyttää demokratiakasvatuksen välineenä esimerkiksi oppitunneilla sekä järjestöjen toiminnassa.

Nuortenideat.fi-palvelun kautta mahdollistuu nuorten oman ideoinnin lisäksi heidän mielipiteidensä kuuleminen. Organisaatioiden yhteyshenkilöt voivat julkaista kysymyksiä tai gallupeja nuorten kommentoitavaksi.

Palvelusta on opetus- ja harjoittelukäyttöön identtinen harjoitteluympäristö, jossa voidaan turvallisesti harjoitella ideoiden tekemistä ja kommentoimista.

Kirjoita idea