• Publicerad
  7.6.2016 
 • Idén förts vidare
  20.6.2016 
 • Idén har besvarats
  21.9.2016 

Pakkoruotsin tilalle mahdollisuus ottaa lisäenglantia

7.6.2016 kl 22.09 @OikeallaAsialla

Ehdotan että pakkoruotsin tilalle voisi ottaa lisäenglantia. 

Usein sanotaan että ei lisäkielten opiskelusta ole mitään haittaa, mutta harvemmin otetaan huomioon että on olemassa sellaisiakin ihmisiä joille jo yhden vieraan kielen opiskelu on vaikeaa, tämän takia olisi hyvä jos voisi pakkoruotsin tilalle ottaa lisäenglantia, näin sellainen kuka haluaa niin voisi opiskella englantia kaksi kertaa tehokkaammin. 

Tässä ei siis olla viemässä keneltäkään pois mahdollisuutta opiskella ruotsia, vaan tuomassa tilalle mahdollisuus opiskella vaihtoehtoisesti englantia tehokkaammin, myös he ketkä tosissaan haluavat ruotsia opiskella saisivat siihen paremmat mahdollisuudet kun tunneilla ei olisi ruotsiin huonosti motivoituneita oppilaita hälisemässä. 

Vaikka toistaiseksi perustuslain mukaan Suomen tasavalta on virallisesti kaksikielinen maa, niin perustuslaissa ei ole mitään mainintaa pakkoruotsista. Lisäksi Suomesta on kehittymässä monikulttuurinen valtio, tässäkin tapauksessa pakkoruotsi haittaa maahanmuuttajien sopeutumista maahamme,  tässäkin tapauksessa parempi olisi että maahanmuuttajat voisivat ottaa pakkoruotsin tilalle lisäenglantia tai vaikka ylimääräistä suomen kielen opetusta. 

Tässä klassinen ruotsin kielen opettajan ja pakkoruotsiin kriittisesti suhtautuvan oppilaan keskustelu:
Oppilas: Mihin ruotsia tarvii?
Opettaja: Tarvitset sitä jos menet lukioon.
Oppilas: Missä tarvitsen sitä sen jälkeen?
Opettaja: Jos menet yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.
Oppilas: Missä minä tarvitsen sitä sen jälkeen?
Opettaja: Jos menet töihin Ruotsiin.
- Painosanalla JOS menee Ruotsiin, maailmassa on noin 195 maata, eli vielä jää noin satayhdeksänkymmentäviisi maata jäljelle, joissa ei ruotsin kielellä juuri mitään tee, mutta englannilla pärjää suurimmassa osasta niistä. Englannin kielellä pärjää myös Ruotsissa, tutkimuksen mukaan ruotsalaiset puhuvat parempaa englantia kuin suomalaiset.

Aiheeseen liittyvää:
Wikipedia: Pakkoruotsi
Ruotsi vapaaehtoiseksi: Usein esitettyjä väitteitä
Sampo Terho (PS): Pakkoruotsin kumotut perustelu
Osmo Soininvaara (Vihr): Puheeni pakkoruotsista, jota en onnistunut pitämään

Osmo Soininvaara (Vihr): Suomen synkkä tulevaisuus (4) kielimuurin takaa on vaikea menestyä
Kokoomusnuoret: Kielivapaus vai pakkoruotsi – nyt on muutoksen aika!

 • 30.8.2021 kl 10.54 @Moderaattori_Marko modererade innehållet: Kommentointi suljettu, vastaus annettu 21.9.2016

Idén kan inte understödas eftersom den har statusen "Idén har besvarats".

Tilläggsuppgifter

 • Idén förts vidare 20.6.2016
  Opetus- ja kulttuuriministeriö
 • SVAR 21.9.2016
  Pääministeri Sipilän hallituksen toimintasuunnitelmaan on kirjattu, että mahdollistetaan alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamisesta eduskunnan hyväksymän ponnen mukaisesti. Selvitetään lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.

  Opetus- ja kulttuuriministeriössä on selvitetty, mitä lainsäädäntömuutoksia toimintalainsäädäntöön tarvitaan (perusopetuslain muutos tai uusi kokeilulaki). Lisäksi asiaan liittyy perusoikeuksien toteutumiseen liittyviä selvitettäviä asioita, joita opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää yhteistyössä oikeusministeriön kanssa.

  Tiina Kavilo
  Ylitarkastaja
  Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kommentarer (14)

Kan inte längre kommenteras.
 • On muuten kummallista että englannin kielen opiskelu ei lain mukaan ole ollenkaan pakollista Suomessa, mutta ruotsin opiskelu on, vaikka ruotsi ei missään nimessä ole globaali kieli.

  Suomikin kansainvälistyy koko ajan mutta silti täällä vain pakkosyötetään pakkoruotsia, olis kyllä parempi että opetettaisiin englanti kansalle ensin ja sen jälkeen sitten lähdettäisiin opiskelemaan pienempiä kieliä jos joku niin tarpeelliseksi kokee.
 • Useimmat ihmiset eivät tiedä, ettei meidän pakkoruotsimme kaltaista järjestelyä ole missään muualla maailmassa. Meillä jokainen lukee pientä vähemmistökieltä pakollisena alakoulusta yliopistoon - ei muualla. Kaikille akateemisille pakollista pientä vähemmistökieltä ei ole missään muualla! Ylipäätään pakollisia kieliopintoja on muualla vähän, kieliopinnot mitoitetaan opiskelijan todellisen tarpeen mukaan. Itsekin hämmästyin tätä, kun ryhdyin ottamaan asiasta selvää.

  Ruotsissa on mielestäni kieltenopetuksessa erinomainen lähtökohta monikielistyvälle maalle: kaikilla on englantia ja sen lisäksi useimmat valitsevat itselleen vähintään yhden vieraan kielen (yleensä saksa, ranska tai espanja) mutta vaihtoehtona toiselle vieraalle kielelle on maahanmuuttajille tai oppimisvaikeuden omaaville joko lisää koulukieltä, lisää omaa kotikieltä tai lisää englantia. Näin saadaan kullekin oppilaalle hänen jatko-opintojaan parhaiten kannatteleva kielitaito. Tätä tarvitaan myös meillä.

  Ja vielä - Ahvenanmaalta poistettiin pakkosuomi jo kymmenen vuotta sitten, koska se kuulemma söi saaren nuorison muun kielitaidon. Ahvenanmaalla noin kolmannes peruskoululaisista lukee vain äidinkieltään ja englantia. Sekä Ruotsi että Ahvenanmaa ovat ihan hyviä malleja mannermaan kieltenopetukselle.
 • Pakkoruotsin tilalle voisi hyvin ottaa lisää englantia.
  Tai jonkun muun kielen, mistä on kiinnostunut.

  Pääasia on, että päästäis pakkoruotsista eroon.
 • Ruotsissa muuten pärjää ihan hyvin englannillakin, siellä pari kertaa käynyt ja ihan on englanniksi kauppareissut onnistunut.
 • Tiesittekö, että vapaaehtoista ruotsia voi kannattaa myös kansalaisaloitteella? Allekirjoitus kannattaa kirjata pankkitunnuksilla pikimmiten, niin oma osuus vapaaehtoisuuden edistämisestä on saatu pois alta. :)

  Aloite ja allekirjoittaminen:
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1939

  Vanhempien kannattaa allekirjoittaa vapaaehtoisuus lapsilleen ja nuorten itselleen. Kaikkien muiden kannattaa allekirjoittaa se Suomen kansantalouden puolesta ;)
  10.6.2016 11.08
 • LIsäenglanti loukkaisi pahasti ruotsinkielisten kielellisiä tunteita ja oikeuksia. Lisäksi se todennäköisesti olisi ristiriidassa perustuslain kanssa, ainakin jos nykyiseltä opetusministeriltä kysytään. Joten no can do...
  10.6.2016 13.58
 • Suomessa voitaisiin järjestää joku viikko sellainen lakkoviikko että kaikki nuoret jättää Ruotsin läksyt tekemättä sillä kyseisellä sovitulla viikolla, tai myös voisivat lintsata tunneilta sen viikon ajan.
  10.6.2016 14.13
 • Profilbildens plats Jag heter Peter och jag impar erikeeper
  Kyllähän ruotsia on pakko opiskella jos vaikka sattuu löytämään ruotsinkielisen tyttöystävän.
  10.6.2016 20.39
 • Mukavaa että nuorisosta löytyy oikeasti asiaan tutustunutta sakkia, koulussa kun tätä asiaa ilmeisesti pönkitetään kovin ideologisista lähtökohdista nykyään. En todellakaan haluaisi että omia lapsia olisi nykyisessä suomalaisessa koulussa ruotsinopettajan käsittelyssä...

  Mutta se todellinen pihvi olisi oikeasti se että ei pitäisi pystyä lukemaan vain lisää englantia, kuten Ruotsissa on käsittääkseni mahdollista. Pitäisi ihan oikeasti saada vaihdettua ruotsi johonkin toiseen kieleen, jolloin myös lahjakkuudet eivät olisi omittuja väistämättä sille ruotsille. Tämä tietysti aiheuttaisi hirveän metelin ruotsinkielisten piirissä, koska heille ajatus siitä, että ruotsi on sama kuin menestys elämässä, on ensiarvoisen tärkeä juttu. Mutta se meteli kestäisi sen yhden sukupolven ja sitten heidän olisi vain pakko niellä se ajatus että kuten jo nykyäänkin, se ruotsi ei ole ennakkoehto millekään paitsi siksi, että sitä sellaisena väkisin pidetään.

  Suuri ongelmahan meillä nykyään ovat suomenkieliset poliitikot, jotka ovat sisäistäneet tämän asian siten, että se oma asema riippuu siitä että siitä kuuluu olla sanatarkasti "oikeaa" mieltä. Nykyisen opetusministerin täysin ortodoksiset lausunnot ja toisaalta se, että hän on valmis vapaaehtoistamaan historian, kertoo kyllä kaiken tarvittavan.
  11.6.2016 13.41
 • Pakkoruotsi vain lietsoo vihaa suomenruotsalaisia kohtaan, siksi olisi heillekin parempi jos tämä naurettava vähemmistökielen tuputus lopetettaisiin.
  11.6.2016 14.52
 • 3 suomenruotsalaista ei tykkää tästä ideasta
  15.6.2016 13.47
 • pari vuotta koulun käymisen jälkeen suurin osa ei osaa ruotsia sen vertaa että pystyisi ruotsiksi tilaamaan kahvia tai käymään pientä keskustelua. Siinä sitten voi miettiä että montako tuntia elämästä on mennyt hukkaan aivan turhan taidon opiskeluun mikä unohtuu melkeinpä samantien kun lähtee koulusta
 • Tässä on ny se juttu että koska Suomi on kaksikielinen maa, on sinulla oikeus saada esim kaupassa palvelu kummallakin kielellä. Jos ei tätä pakkoruotsia ole niin kuinka hyvää palvelua ruotsiksi saisi?
  19.11.2016 19.01
Skriv en idé