• Publicerad
  19.9.2016 
 • Idén förts vidare
  11.11.2016 
 • Idén har besvarats
  11.11.2016 
Lahden venesataman alikulkutunneli Inspis-hankkeen jälkeen. Lisää hankkeesta: http://www.lahtienergia.fi/fin_mobi/lahti-energia/ajankohtaista/lahti-energia-tukee-inspis-hanketta-lahden-katukuvan-elaevoeittaemisessae

Graffitit laillisiksi alikulkutunneleihin

19.9.2016 kl 13.54

Varmasti jokainen meistä on miettinyt, kuinka ankeilta alikulkutunnelit näyttävät harmaudessaan. Silti graffitien tekeminen niihin on laitonta, minkä seurauksena joissain tunneleissa on nähtävillä keskeneräisiä teoksia tai tägejä.

Lahdessa on hyväksytty graffitien tekeminen alikulkutunneleihin ja sähkökaappeihin. Kaupunki näyttääkin tätä nykyä paljon eloisammalta ja houkuttelevammalta. Lisätietoa Lahti Energian Inspis-hankkeesta täältä.

Graffitien laillistaminen esim juuri Lahdessa hyväksyttyihin paikkoihin tekisi vain hyvää kaupunkien ulkoasulle; paikat näyttäisivät värikkäämmiltä, graffiteista tulisi hienompia, kun on myös lupa tehdä niitä, ja ihmiset saattaisivat jopa ulkoilla enemmän, mikä taas parantaisi yleistä terveystasoa. Graffitien laillistaminen siis toisi Suomen kaupungit uudempaan aikaan - positiivisin seurauksin.


Idén kan inte understödas eftersom den har statusen "Idén har besvarats".

Tilläggsuppgifter

 • Idén förts vidare 11.11.2016
  Nuortenideat.fi yhteyshenkilö on antanut vastauksen tähän ideaan.
 • SVAR 11.11.2016
  Hei!

  Ideaan liittyvissä kommenteissa kysytään, mitä laki sanoo vahingonteosta. Tässä vastaus:

  Rikoslain 35. luvussa kerrotaan vahingonteosta seuraavaa: Joka oikeudettomasti hävittää tai vahingoittaa toisen omaisuutta, on tuomittava vahingonteosta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

  Törkeä vahingonteko
  Jos vahingonteolla aiheutetaan
  1) erittäin suurta taloudellista vahinkoa,
  2) rikoksen uhrille tämän olot huomioon ottaen erityisen tuntuvaa vahinkoa tai
  3) historiallisesti tai sivistyksellisesti erityisen arvokkaalle omaisuudelle huomattavaa vahinkoa
  ja vahingonteko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä vahingonteosta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

  Lievä vahingonteko
  Jos vahingonteko, huomioon ottaen vahingon vähäisyys tai muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava lievästä vahingonteosta sakkoon.


  Tämä graffiti-asia on sellainen, johon liittyen löytyy helposti sekä puolesta että vastaan puhujia. Esimerkiksi kansanedustaja Paavo Arhinmäki (entinen opetus- ja kulttuuriministeri) on pyrkinyt edistämään laillisten graffitiseinien perustamista Helsinkiin. Hän jätti muun muassa vuonna 2008 aloitteen Helsingin kaupunginvaltuustoon laillisesta graffitiseinästä. Projekti eteni niin, että Suvilahteen avattiin kaikille kaupunkilaisille avoin graffitiaita 16.5.2009.

  Asiaan liittyen löytyy nuorten kirjoittama aloite myös ruuti.munstadi.fi –sivustolta. http://ruuti.munstadi.fi/aloitteet/malminkartanon-asematunnelin-graffiti-seinat/

  Rohkaisenkin aloitteen kirjoittajaa ja muita laillisten graffitiseinien puolestapuhujia olemaan yhteydessä oman kaupungin valtuutettuihin. Hyvin perusteltu aloite, joka voi olla vaikka yhdessä paikallisen nuorisovaltuuston tai muun vastaavan nuorten edustajiston kanssa pohdittu on hyvä tapa lähteä vaikuttamaan asioihin paikallisesti. Tämä on nimenomaan paikallisesti edistettävä asia. On hyvin epätodennäköistä, että graffitien teko laillistettaisiin tai että tehtäisiin valtakunnallisia suosituksia laillisten graffitiseinien perustamisesta.

  Terveisin,
  Johanna Kalliomaa
  Yhteyshenkilö
  Nuortenideat.fi


Kommentarer (3)

 • Samaa mieltä
  19.9.2016 22.26
 • Kuulostaa tosi hyvältä!

  Mitä laki muuten juuri nyt sanoo? Jollei täysin lailliseksi saataisikaan, voishan lakia muuttaa ainakin siten ettei ole määrätty laittomaksi vaan kunta/tunnelin omistaja voi päättää, saako graffiteja olla. Ja voishan joku mahdollisimman vaikutusvaltainen taho antaa suosituksen kunnille että sallis graffitit kaikkiin tai joihinkin tunneleihin?

  Ja jotta visuaalisuus ja sitä kautta viihtyisyys olis mahdollisimman korkeella, voishan graffitien suunnittelun tehä yhdessä vaikka paikallisten nuorten kesken ja sit graffititaitees paikallisesti taitavimmat tekis graffitit, vaikka kunnan antamaa palkkioo vastaan?
  5.10.2016 19.47
 • Huligaanit ja nuorisorikolliset maalailevat vain graffiteja.
  14.10.2016 17.02

Kommentera

Skriv en idé