• Publicerad
  28.9.2016 
 • Idén förts vidare
  11.11.2016 
 • Idén har besvarats
  11.11.2016 
Picture: bykst / Pixabay (CC0 Public Domain)

Tietotekniikan opetus kouluissa ajantasalle

28.9.2016 kl 18.53 @OikeallaAsialla

Kun tietotekniikkaa nykyään kouluissa valinnaisena opetetaan niin siellä opetetaan lähinnä toimisto-ohjelmien käyttöä (taulukkolaskentaa, tekstinkäsittelyä ja PowerPointteja) ja joissakin kouluissa opetetaan koodausta (koodaus taas on lähinnä uutuuteen vetoamista, sillä taidolla ei tavallinen keskimääräinen kansalainen tee yhtään mitään, koodaukselle voisi olla oma valinnainen oppiaineensa siitä kiinnostuneille).

Esimerkiksi tietoturvasta, varmuuskopiointitekniikoista, hakukoneiden syvällisemmästä käytöstä eikä tietokoneenhuoltamisesta ei puhuta yhtään mitään.

Tietoturva
Mikäli tietoturvasta puhuttaisiin syvällisemmin niin esimerkiksi virusten leviämistä ehkäistäisiin samalla. Tietoturvassa puhuttaisiin myös yksityisyydensuojasta. 

Varmuuskopiointi
Itse kuulen jatkuvasti kuinka ihmiset ovat hukanneet tärkeitä tiedostojaan tietokoneen hajoamisen johdosta, joten jos kansalaiset opetettaisiin varmuuskopioimaan tärkeitä tiedostojaan niin tämäkin yleinen ongelma minimoitaisiin.

Tietokoneenhuoltaminen

Tietokoneenhuoltoon voitaisiin perehtyä esimerkiksi kuinka pitää tietokone puhtaana roskaohjelmista, itse kuulen jatkuvasti kuinka ihmiset valittavat "miksi tietokoneestani on tullut näin hidas" -tyylisiä lauseita.

Lisäksi olisi hyvä että kouluissa opetettaisiin oppilaita käyttämään mielummin vapaita ohjelmistoja kuten OpenOfficea kuin kaupallista Microsoftin Office -ohjelmistoa joka maksaa kouluille jopa tuhansia euroja.


Idén kan inte understödas eftersom den har statusen "Idén har besvarats".

Tilläggsuppgifter

 • SVAR 11.11.2016
  Hei!

  Suomessa on tänä syksynä otettu käyttöön uusi opetussuunnitelma. Uutta opetuksessa tulee olemaan muun muassa se, että oppilaasta tulee aktiivinen tiedonetsijä, joka ottaa itse selvää asioista. Koulu haluaa kasvattaa ihmisiä, jotka osaavat ajatella, osallistua yhteiskuntaan, huolehtia itsestään ja käyttää tietoteknologiaa tiedon etsimiseen ja käsittelyyn.

  Annetaan uudelle opetussuunnitelmalle ja opettajille aikaa muutoksen toteuttamiseen ja uudenlaisen opetuksen kehittämiseen. Aktiivinen kannattaa olla oman koulun sisällä ja kertoa hyvistä ideoista ja opetuksen sisältöihin liittyvistä tarpeista suoraan opettajille.

  Terveisin,
  Johanna Kalliomaa
  Yhteyshenkilö
  Nuortenideat.fi

Kommentarer (7)

 • Torrenteista ja kuvanmuokkauksestakin voitaisiin opettaa.
  29.9.2016 09.26
 • Kannatan ideaa. Opetus on ollut tähän asti aivan mummojen tasoa.
  26.10.2016 10.39
 • Kun kerran ollaan digiloikkaan lähdetty, pitäisi myös kouluissa opetuksen olla sen mukaista.
  27.10.2016 09.16
 • Samaa mieltö mitä muutkin! Mummojen tasoa tuo opetus
  28.10.2016 20.33
 • Hei eipäs kiusata meitä vanhempia ihmisiä. kully mekin jotain tiedetään
  2.11.2016 11.52
 • Pitäis varmaan tehdä sellainen ajokorttiopetustyylinen setti, jonka suorittamisen jälkeen vasta saa tietoteknisiin laitteisiin koskea (sarkasmia).

  Aikanaan ainakin oli sellainen oppiaine ylä-asteella kuin kansalaistaito. Siihen sopisi vallan mainiosti tuo yksityisyydensuojasta puhuminen.

  Mitä tulee tietoturvaan, varmuuskopiointiin, koneen huoltoon ja hakukoneiden käyttöön,niin niiden perusteet hoituu parilla oppitunnilla. Valmiita vastauksia siihen mitä ohjelmia ja sivustoja olisi hyvä käyttää ko. asioihin ei voida antaa, koska tekniikka ja ohjelmistot muutuvat jatkuvasti ja se mikä toimi parhaiten eilen ei toimi välttämättä tänään. Kuvankäsittelyyn löytyy oppaita pilvin pimein, niin kirjaston hyllyltä kuin netin syövereistä. Ei muuta kuin kirja käteen (perinteinen tai e-sellainen) ja lukemaan ja sitten kokeilemaan omalla koneella. Lukemista kannattaa suosia muutenkin.

  Toimisto-ohjelmistoihin on hyvä tutustua, koska useimmat törmäävät niihin jatko-opinnoissaan esseitä ja powerpoint-esityksiä tehdessään sekä tietenkin työpaikoilla. Itse törmäsin AMK:ssa 23 vuotiaaseen nuoreen lukion käyneeseen opiskelijaan, joka ei koskaan ollut tehnyt powerpoint esitystä. Oli vähän noloa kun muut handlasivat homman. Sitten kaveri omatoimisesti opetteli vapaa-ajallaan käyttämään powerpointtia...
  6.11.2016 22.52
 • kanatan nykyän käytetään enemän koneita ja siksi saisi kouluilekin tula koneita enemän ja nykyään kirjat ovat kivikadelta
  9.11.2016 19.22

Kommentera

Skriv en idé